دراسة مقارنة على المحتوى الدھنى لجذور بعض أصناف نخلة التمر COMPARATIVE STUDY ON ROOT LIPID CONTENT OF SOME DATE PALM CULTIVARS | ||||
Assiut University Bulletin for Environmental Researches | ||||
Article 5, Volume 2.2, Issue 2, October 1999, Page 1-8 PDF (233.37 K) | ||||
Document Type: Original Article | ||||
DOI: 10.21608/auber.1999.141913 | ||||
![]() | ||||
Abstract | ||||
الملخص : استخلصѧت الѧدھون مѧن جѧذور ثالثѧة أصѧناف مѧن نخلѧة التمѧر( .Phoenix dactylifera L) ھѧى البرحى والسکرى ونبتة سيف ، وتم فصѧلھا بجھѧاز الفصѧل اللѧونى الغѧازى - السѧائل (GLC) للتعѧرف علѧى األحمѧѧاض الدھنيѧة بھѧѧا ، وتѧم التعѧѧرف علѧѧى سѧبعة أحمѧѧاض دھنيѧة وکѧѧان الحمѧض الرئيسѧѧى ھѧѧو حمض البالميتيک حيث تراوحت نسبته بين ٢١% إلى ٣١% ، باإلضѧافة إلѧى بعѧض األحمѧاض غيѧر المعرفة . وتفاوتت قѧيم خѧواص الѧدھون الفيزيائيѧة لألصѧناف الثالثѧة البرحѧى والسѧکرى ونبتѧة سѧيف مثѧѧل الѧѧرقم اليѧѧودى وقيمѧѧة التصѧѧبن ودرجѧѧة الحموضѧѧة ودرجѧѧة االنصѧѧھار ومعامѧѧل االنکسѧѧار والکثافѧѧة النوعية . کما استخلصت الدھون من جذور صنف عسيلة النامية فѧى مѧوقعين ، أحѧدھما تحѧت التربѧة ً ، ولѧوحظ ارتفѧاع کميѧة األحمѧاض الدھنيѧة فѧى واآلخر تحت الکرب على ارتفاع صѧدر اإلنسѧان تقريبѧا الجѧذور الواقعѧة تحѧت التربѧة . وکѧان الحمѧض الرئيسѧى ھѧو حمѧض اللينوليѧک وتراوحѧت النسѧبة بѧين . ABSTRACT : Lipids of the roots of four cultivars of date palm (Phoenix dactylifera L.) namely, Barhi, Sekkeri, Nabtat Saif and Osailah were extracted by chloroform: methanol (2:1, v:v) and fatty acids were separated by GLC. Seven fatty acids were identified and the major fatty acids were oleic, palmitic and linoleic acids ranging from 12.069 to 31.239%. There were some fatty acids still unknown. The values of some physical properties were determined and indicated some differences. As for Osaila cultivar, the fatty acids differed with the difference in the site of roots (under ground and from the stem at height of breast) but the major fatty acid was linoleic (43.059 and 33.158% for under ground roots and at the breast height respectively) | ||||
References | ||||
لمراجـــــــــع : ١- الموســـوعة العربيـــة العالميـــة. ١٤١٦هــــ.مجلد ٧. مؤسسة أعمال الموسوعة للنشر والتوزيع. الريـاض، المملکة العربية السعودية. 2-Fayadh, J. M. and Al-Showiman, S.S. (1990),“Chemical composition of date palm (Phoenix dactylifera L.)”. J. Chem. Soc. Pak. 12:84-103. ٣- إصــــدارات نــــدوة النخيــــل الأولــــى والثانيــــة ١٩٨٣ و١٩٨٦م علـــــى التـــــوالى . کليـــــة العلـــــوم الزراعيـــــة والأغذيــة، جامعــة الملــک فيصــل بالأحســاء، المملکــة العربية السعودية. 4-Al-Showiman, S.S. and BaOsman, A.A. (1990):“Chemical studies on the roots of the Saudi date palm tree- Phoenix dactylifera, L.” Asian Journal of Chemistry. 2: 407-415. 5-Green, J. H. (1986): “An Introduction to Human Physiology”. Fourth S.I. Edition. pp 177-178. 6-Gunstone, F.D.(1979): “Comprehensive Organic Chemistry”. E. Haslam. (Ed.). Pergamon Oxford, No. 5. pp 66, 587-598, 604-605, 608. 7-Folch, J., Lee, M., and Sloane Stanley, H. (1957): “A Simple Method for the Isolation and Purification of Total Lipids from Animal Tissues”. J. Biol. Chem. 226:497-509. 8-Wijngaarden, D. Van. (1967): “Modified Rapid Separation of Fatty Acids from Lipids for Gas Chromatographic Analysis”. Analytical Chemistry 39:848- 849. 9-Al-Whaibi, M. H. and Basalah, M.O. (1986):“Fatty acids in Seeds of Four Cultivars of Date Palm Trees”. J. Coll. Science. King Saud Univ. 17:27-35. 10-British Standards Institution, (1958): “Vegetable Oils British Standards” 6350. 11-Pearson, D. (1976): “The Chemical analysis of Food”. 7th Ed. Churchill Livingston, New York. 12-Sawaya, W. N., Safi, W.M., Al-shalhat, A. and Al-Mohammed, H. (1983): “Fruit growth and composition of Khudari, Sillaj and Sifri date cultivers grown in Saudi Arabia”. Proceedings of the First Symposium on the Date Palm in Saudi Arabia, held on March 23-25, 1982, at AlHassa, King Faisal University. pp. 202- 210. ١٣- الــــــوراقى ، أحمــــــد جمــــــال الــــــدين ١٤١٦هـــــــ. تکنولوجيـــا الزيـــوت والـــدهون. جامعـــة الملـــک ســـعود، الرياض، المملکة العربية السعودية. ١٤- البکــــر، عبــــد الجبــــار ١٩٧٢م. نخلــــة التمــــر- ماضيها وحاضـرها ، والجديـد فـى زراعتهـا وصـناعتها وتجارتهــا. شــرکة مطبعــة الــوطن. بغــداد، الجمهوريــة العراقية. ١٥- محمــــد، رضــــوان صــــدقى فــــرج ١٩٩٥. کيميــــاء الليبيـــدات. مرکـــز النشـــر لجامعـــة القـــاهرة، القـــاهرة، جمهورية مصر العربية. 16-FAO,(1980) : “Production year book, Food and Agriculture Organization of the United Nations”. Rome. ١٧- المواصفات القياسية السعودية ١٩٧٧م. الزيوت والــــدهون النباتيــــة المعــــدة للطعــــام. الهيئــــة العربيــــة السـعودية للمواصـفات والمقــاييس. الريـاض، المملکــة العربية السعودية. | ||||
Statistics Article View: 163 PDF Download: 443 |
||||