Effect of Dry Leaves of Grape and Black Mulberry and their Mixture on Gentamicin-Induced Nephrotoxicity in Rats تأثير أوراق العنب والتوت الاسود المجففة وخليطهما على السمية الكلوية الناتجة عن الجنتاميسين في الجرذان | ||||
المجلة العلمية لعلوم التربية النوعية | ||||
Volume 20, Issue 20, December 2024, Page 2615-2629 PDF (535.34 K) | ||||
Document Type: أبحاث علمیة | ||||
DOI: 10.21608/sjsep.2025.380729.1265 | ||||
![]() | ||||
Authors | ||||
Salem Ali Salem ![]() | ||||
1Home economic dept. Faculty of specific education Fayoum University | ||||
2Home economic dept. Faculty of specific education Tanta University | ||||
Abstract | ||||
Natural plants were reported to have healing functions in many diseases; leaves of grape Vitis vinifera and Mulberry Morus nigra have been used in Egyptian culinary as a cooked food due to its pleasant flavor; and showed significant antioxidant properties which offer positive health effects. This study was undertaken in order to examine the impact of dried leaves of grape (GL), mulberry (ML), and their mixture on some parameters of renal functions and antioxidants status in rats with nephrotoxicity induced by gentamicin. Adult male Albino rats (total 48 rats) Sprague-Dawley Strain were assigned to this study; the rats were divided into 8 groups; groups of rats were fed on varied levels of grape or mulberry leaves and their mixtures throughout the experiment (28 days). Results of this study indicated that there were significant increments in renal function parameters, and decrements of liver enzymes and MDA and increases in antioxidants of rat groups fed on mixture of grape and mulberry leaves. The study results indicated the potential effectiveness of grape and mulberry leaves in limiting the effects of oxidative stress and nephrotoxicity. العديد من الابحاث اشارت الى الخصائص العلاجية للعديد من النباتات الطبيعية في امراض متعددة، ومن اهم النباتات التي تستخدم بالمطبخ المصري نظرا لنكهتها المفضلة ولما لها من خصائص لاحتوائها على مضادات الاكسدة والتي تحقق فؤائد صحية للانسان كلا من اوراق العنب واوراق التوت، لذا هدفت الدراسة الى تقييم التاثير الوقائي لكلا من اوراق العنب واوراق التوت المجففة على وظائف الكلى والاجهاد التاكسدي في ذكور الجرذان المصابة بالسمية الكلوية الناتجة من الجنتاميسين. استخدمت الدراسة 48 جرذا مقسمة الى 8 مجموعات وتناولت بعض المجموعات اوراق العنب او التوت بنسب مختلفة، منفردة او مخلوطة، لمدة 28 يوما. اظهرت نتائج الدراسة تحسنا واضحا في مؤشرات وظائف الكلى، انخفاضا في انزيمات الكبد والمالون داي الدهيد، وارتفاعا في مضادات الاكسدة بالدم في المجموعات التي تناولت خليط اوراق العنب والتوت. وتؤكد الدراسة الفعالية المحتملة لاوراق العنب والتوت في الحد من الاضرارالكلوية والاجهاد التاكسدي. | ||||
Keywords | ||||
Grape leaves; mulberry leaves; kidney functions; liver and oxidative stress. اوراق العنب- اوراق التوت- وظائف الكلى- الكبد- الاجهاد التاكسدي | ||||
Supplementary Files
|
||||
Statistics Article View: 107 PDF Download: 51 |
||||