HEALTH AND ECONOMIC HAZARDS OF MICROBIOLOGICAL CONTAMINATION OF BROILER POULTRY RATIONS AND INGREDIENTS WITH SPECIAL INTEREST TO SOME TOXIGENIC FUNGI المضاعفات الصحية واالقتصادية الناجمة عن التلوث الميکروبيولوجى لعالئق بدارى الدواجن ومکوناتھا مع اإلشارة إلى بعض الملوثات الفطرية المفرزة للسموم | ||||
Assiut University Bulletin for Environmental Researches | ||||
Article 2, Volume 4.1, Issue 4.1, March 2001, Page 17-31 PDF (179.93 K) | ||||
Document Type: Original Article | ||||
DOI: 10.21608/auber.2001.151113 | ||||
View on SCiNiTO | ||||
Abstract | ||||
ABSTRACT : Out of 100 samples of commercial broiler poultry rations and ingredients were collected from poultry processing plants in different localities at El-Minia and Assiut Governorates and examined for their microbiological contamination. The obtained results showed variable incidence percentages of fungal isolates that included Aspergillus spp. (46.46%) in the form of A. Flavus (25.20%), A. parasiticus (14.17%) and A. niger (7.09%); Penicillum spp. (22.05%) in the form of P. rubrum (7.07%), P. citrinum (10.24%) and P. expansum (4.72%); Fusarium spp. (18.11%) in the form of F. tricintum (12.60%) and F. nivale (5.51%); Mucor spp. (7.87%) and Yeast spp. (6.30%). The mean counts of total aerobic viable bacteria ranged from (1.800.27)102 to (6.482.19) 104 CFU/g at 37oC and mean of total coliforms counts with a minimum of (2.260.31)10 and a maximum mean of (7.312.45)103/g . The mean counts of typical E. coli varied from zero to (2.821.38 )102/g., while the mean values of feacal streptococci counts ranged from zero to (27.633.76) /100g. and also Cl. perfringens mean counts ranged from zero to (6.412.57) 102/g. The most of important pathogenic and potentially pathogenic bacterial isolates were, Staphylococcus spp. (14.12%); E. coli (3.92%); Cl. perfringens (5.10%), Pseudomonas. aeroginosa (5.88%) and other enteric organisms with variable percentages. Proteolytic and lipolytic activities of the important fungal isolates were done to prove their ability to produce mycotoxins in the poultry rations and their ingredients. In the feeding experiment, two groups of total 40 poultry chicks were used, each group contained 20 of one day old chicks that were directly fed for 6 weeks on the examined rations that revealed mould and enzymatic activities in case of the first group, while the second group received the same rations but after their supplementation with the antitoxic agent (Antitoxin liver protector Bedgen 40 Premix), that was added by the ratio of 1g./kg. ration and was fed for the same time as in group one. Blood samples from the chicks were analyzed for liver function (SGOT&SGPT), Ca, P, and plasma proteins. The alteration of these serological parameters were estimated. Marked decrease in the mean body weight gain of broiler chicks of group 1 was observed . The total feed consumption of chicks was also calculated. The differences of the tested parameters between the two chicken groups were detected and evaluated. The hygienic and protective measures that improve the keeping quality of poultry rations and their ingredients were discussed for insurance and safeguard of poultry and human health. أجريــت الدراســة علــى ١٠٠ عينــة مــن علائــق بــدارى الــدواجن ومکوناتهــا تــم تجميعهــا مــن وحــدات مختلفــة لإنتــاج علائــق الــدواجن فــى کــل مــن محــافظتى المنيــا وأســيوط بصــعيد مصــر لتقيــيم محتواها من التلوث الميکروبيولوجى ، وقد أظهرت النتائج عن وجود أعـداد مـن الفطريـات والخمـائر ٕنتاجيـــة الـــدواجن ، وکانـــت أهمهـــا فطـــر الأســـبيراجلاس بنســـبة التـــى لهـــا أهميـــة بالغـــة لصـــحة وا (٤٦،٤٦%) فى صورة اسبيراجلاس فلافس (٢٥,٢٠%) واسـبيراجلاس باراسـيتکاس (١٤,١٧%) وفطــــر اســــبيراجلاس نيجــــر (٧,٠٩%) وفطــــر البنيســــليم (٢٢,٠٥%) وفطــــر الفيــــوزاريم بنســــبة (١٨,١١%) والميکور (٧,٨٧%) والخمـائر بنسـبة (٦,٣%). هـذا بالإضـافة لمعرفـة مـدى التلـوث الميکروبــى لمثــل هــذه العلائــق ومکوناتهــا فقــد تــم إجــراء العــد الکلــى الحيــوى لإجمــالى الميکروبــات الهوائيـــــة ، والتـــــى تراوحـــــت متوســـــطات العـــــد الطبقـــــى القياســـــى لهـــــا بـــــين حـــــــد أدنـــــى قيمتــــــه ×(٠,٢٧١,٨) ٢ ×(٢,١٩٦,٤٨) قــدره أقصــى وحــد ، ١٠ ٤ درجــة عنــد جــرام ١ لکــل ميکــروب ١٠ ً تم إجراء العد الکلى لکل من الميکروبات القولونية والسـبحية البرازيـة والميکـروب حرارة ٣٧م. أيضا اللاهوائى "کلوستريديوم ولش" . کمــا أظهــرت النتــائج عــن وجــود تبــاين واضــح بــين متوســطات العــد الکلــى لهــذه الميکروبــات. کذلک تم عزل العديد من الميکروبات ، وکان أهمها ميکروب المکور العنقودى الذهبى ، والميکـروب ً تــم القولــونى النمــوذجى" الإشرشــيا کــولى" والقولــونى الســبحى البــرازى بنســب عــزل متفاوتــة، أيضــا اختبار عـدد مـن الفطريـات المعزولـة والهامـة، والتـى قـد تـم عزلهـا مـن العلائـق المختبـرة ومکوناتهـا لمعرفة نشاطها الأنزيمى فى تحليل البروتينيات والدهونيات لما لها من دلالة علـى قـدرتها فـى إفـراز الســموم الفطريــة، وفــى تجربــة لتغذيــة الکتاکيــت علــى العلائــق تــم تقســيم مجمــوعتين مــن کتاکيــت التسمين کل واحدة منهما تحتوى علـى ٢٠ کتکـوت عمـر يـوم واحـد ، وتـم تغـذيتهما لمـدة ٦ أسـابيع متصلة على هذه العلائق التى عزلت منها العترات الفطرية والتى أظهـرت نشـاط إنزيمـى للمجموعـة الأولــى بينمــا تــم تغذيــه المجموعــة الثانيــة علــى نفــس العلائــق ، ولکــن بعــد إضــافة مضــاد الســموم الفطرية للعليقة بنسـبه ١ جـرام لکـل کجـم عليقـة. وقـد تـم إجـراء اختبـار وظـائف الکبـد وتقـدير نسـب البروتين والکالسيوم والفسفور فى مصل الدم. وقد أسـفرت النتـائج عـن وجـود اخـتلاف جـوهرى فـى هـذه النسـب للمجموعـة الأولـى التـى لـم تضاف إليها مضاد السموم ، وکذلک لوحظ نقص واضح فى متوسط أوزانها بالإضافة لکفـاءة تحويـل غذائى أقل عن مجموعة الکتاکيت الثانية. وقد تم مناقشة أهم الإجراءات الوقائيـة والصـحية لمداولـة ً فــى الحصــول علــى منــتج ذات جــوده عاليــة يخلــو مــن المســببات علائــق الــدواجن ومکوناتهــا أمــلا ً على الثروة الداجنـة وصـحة الميکروبية والفطرية وعلى الأخص المفرزة منها للسموم الفطرية حفاظا الإنسان | ||||
Statistics Article View: 104 PDF Download: 131 |
||||