Impact of Parsley Extract on Experimental Rats with Kidney Stones and using it to make some food products | ||||
مجلة الاقتصاد المنزلي | ||||
Article 9, Volume 37, Issue 1, 2021, Page 37-58 PDF (772.93 K) | ||||
Document Type: المقالة الأصلية | ||||
DOI: 10.21608/jhe.2021.160093 | ||||
View on SCiNiTO | ||||
Authors | ||||
Dina Hamed EL Bushuty1; Ola Talaat Sahloul1; Eman Ebrahim Abdel-Halim2 | ||||
1Home Economics Dept., Fac. of Specific Education, Damietta Univ., Egypt. | ||||
2Home Economics Dept., Fac. of Specific Education, Damietta Univ., Egypt | ||||
Abstract | ||||
ABSTRACT Parsley is a rich source of natural antioxidants. The current study aims to study the impact of aquas extract of parsley cultivated in Egypt on experimental rats with kidney stones then using it to make some products. Biochemical analysis and histopathological properties were investigated using forty eight male albino rats which divided into two main groups, the first: control group (P) fed on basal diet, while the second was fed on basal diet and Ethylene glycol and ammonium chloride for 30 days to induce urolithiasis, Then divided to 5 subgroups, positive control(pc)fed on basal diet, the others were divided into four groups (P1,P3) fed on basal diet plus 5%, 10 % of aques extract of parsley seeds, respectively, (P2,P4) Fed on basal diet plus 5%, 10% of aques extract of parsley leaves respectively. Also, prepared 5 products (Ice cream, Eggplant salad, Crème bavaroise, Russian salad and Tuna salad )using aques extract of parsley leaves, and seeds. The results showed significant decrease in treated groups in serum urea, creatinine, uric acid and electrolytes. Also, declared that parsley has a nephroprotective and antiurolithiatic effects. According to sensory evaluation of all products revealed non- significant decrease in (p < 0.05) in color, texture, odor, taste and general acceptability. concerning histopathological studies´ results declared that good effects on kidney and liver المستخلص العربي البقدونس مصدر طبيعي غني بمضادات الأکسدة . تهدف الدراسة الحالية إلى دراسة تأثير المستخلص المائي للبقدونس على فئران التجارب المصابة بحصوات الکلى وإمکانية استخدامه لعمل بعض المنتجات الغذائية. تم دراسة التحليل الحيوى الکميائى والفحص الهستوباثولوجي باستخدام 48 فأر من ذکورالألبينو. تم تقسيم الفئران إلى مجموعتين رئيسيتين ، المجموعة الرئيسية الأولى: تم تغذيتها على النظام الغذائي الأساسي کمجموعة ضابطة سالبة ، والمجموعة الرئيسية الثانية: تم تغذيتها على النظام الغذائي الأساسي وتلقت الإيثيلين جلايکول وکلوريد الأمونيوم في ماء الشرب لمدة 30 يومًا للحث على تکوين الحصوات. تم تقسيم المجموعة الرئيسية التانية الي5 مجموعات فرعية واحدة منهم کمجموعة ضابطة موجبة ،وباقي الفئران مقسم إلى4مجموعات (P1,P3) تم تغذيتها على النظام الغذائي الأساسي وتلقت 5٪ ، 10٪ على التوالي من المستخلص المائي لبذور البقدونس في ماء الشرب, (P2,P4) تم تغذيتها على النظام الغذائي الأساسي وتلقت 5٪ ، 10٪ على التوالي من المستخلص المائي لأوراق البقدونس في ماء الشرب . وتم إعداد 5 منتجات باستخدام المستخلص المائي لبذور وأوراق البقدونس. أظهرت النتائج انخفاضًا معنويًا في المجموعات المعالجة في اليوريا والکرياتينين وحمض البوليک والشوارد في الدم. واتضح أن البقدونس له تأثيرات علاجية لحصوات الکلي . وأظهر التقييم الحسي لجميع المنتجات انخفاض غير معنوي(p <0.05) في اللون والقوام والرائحة والطعم والمظهر العام . وأشارت النتائج الهستوباثولوجية إلى وجود تأثيرات جيدة في نسيج الکلى والکبد. الکلمات الرئيسية: بذور البقدونس - حصوات الکلي - الإيثيلين جلايکول - کلوريد الأمونيوم - وظائف الکلى - التقييم الحسي - إنزيمات الأکسدة – الفحص الهيستوباثولوجي – فئران التجارب. | ||||
Keywords | ||||
parsley; leaves; seeds; extract; rats; kidney stones | ||||
Statistics Article View: 490 PDF Download: 679 |
||||